maanantai 10. elokuuta 2009

Mötiäisten tappoa

Onko sallittua ojentaa vieraita lapsia? Sattui tässä kesällä, että olimme laivarannassa ja nautimme puiston reunalla kesäisestä päivästä. Edessämme oli valkoapilaa kasvava nurmikko ja kukissa pörräsi mettä kerääviä kimalaisia ja ampiaisia. Yhtäkkiä havahduin, kun mies kielsi kimalaisia tallovia lapsia. Lapset hämmästyivät ja siirtyivät penkillä istuvien vanhempiensa luo. Pian perhe lähti muualle.

Eivät lapset varmaan noita ötököitä kiusatakseen talloneet. Onhan tosiaalta niin, että pisto voi olla vaarallinen, joten tuollaisen tappaminen voi olla oikeutettuakin. Mutta kun koko viime kesän olivat tiedotusvälineet pullollaan uutisia, miten kaikki pölyttäjät ovat häviämässä maailmasta, ei mielellään tappaisia niistä yhtäkään. Ja eiväthän toisaalta lapset voi tietää, että ne ovat hyödyllisiä, ellei kukaan heille sano. Olkoon se sitten opettaja, oma vanhempi tai ihan vieras ohikulkija.

Tämä mötiäisten tappo nyt on pieni juttu, mutta Suomessa vallitsee jostain kumman syystä mieliala, että ulkopuoliset eivät saa puuttua lasten tekemisiin. Tai eivät ainakaan uskalla. Kerran näin kaksi pikkupoikaa, joista toinen selvästi kiusasi toista, se ei ollut mitään tavallista tappelua ja nahistelua. Menin väliin, mutta ohi kulkenut nainen huomautti minulle: "Antaa vaan poikien selvittää omat välinsä!"

Miksi koskaan ei saisi puuttua mihinkään, mutta sitten kun jotain todella pahaa sattuu, ihmetellään, miksi kukaan ei puutu? Juuri tästä syystä!

15 kommenttia:

Allu kirjoitti...

Samaa olen minäkin miettinyt. Koulukiusaamisessakin on varmaan helppoa ajatella, että selvitelköön itse välinsä.

Rita kirjoitti...

Lapsia pitää ohjata ja mielestäni sen voi tarvittaessa tehdä sivullinenkin jos sen osaa tehdä hyvässä hengessä. Opettajalla ajattelisin olevan siihen jo jonkinlainen oikeutuskin, tai puolittainen velvollisuus.

Hienoa että puutuit kiusaamiseen. Ohikulkevan naisen neuvo oli väärä!

Rita kirjoitti...

Kiva että linkitit entisetkin blogisi tuohon sivuun. Niissä on aarteita :)

Yaelian kirjoitti...

Minusta voi kyllä aivan hyvin puuttua lasten tekemisiin,jos siihen on syytä tai vaikka vanhemmat eivät ole näköpiirissä,ja niin olen useasti tehnytkin.Etenkin jos näen kiusaamista.

isopeikko kirjoitti...

Saa puuttua jos kerran lasten oma ymmärrys puuttuu.

BLOGitse kirjoitti...

Saa ja pitaa puuttua jos on oikeasti aihetta.
Varsinkin jos kyse on itsensa/toisen satuttamisesta/kiusaamisesta. Maalaisjarjen kaytto sallittu mika tilanne vaatii puuttumista mika ei...

Villasukka kirjoitti...

Pitää puuttua. Jos kukaan ei puutu mihinkään, silloin emme välitä yhtään mistään. Ja mitä tästä maailmasta tulee jos kukaan ei välitä kenestäkään?

Kirlah kirjoitti...

Kiva, että kommentoijat olette kaikki sitä mieltä, että pitää ja saa puuttua. Sitä mieltä minäkin olen aina ollut.

Mutta sitten minua kiusaa vähän sekin, kun ihmiset aina odottavat, että juuri opettajan kuuluisi joka asiaan puuttua, miksi eivät muutkin voi? Joskus on ollut tilanne, että joku muu kuin ope on sanonut lapsille huutamisesta jossain tilaisuudessa ja sitten katsonut minua anteeksipyytävästi. Minusta kaikkien pitää uskaltaa sanoa.

Toisaalta minun on joskus helppo puuttuakin, kun sitä minulta odotetaankin. Puhun siis tilanteista, joissa en ole opettajana.

Kirlah kirjoitti...

Ja Ritalle vielä: juu, linkitin ne. Ihanhan minua rupeaa nolottamaan, kun peräti aarteista puhut.

Sauerkraut kirjoitti...

Meillä hotellissa lapset menevät joskus likaisine kenkineen hyppimään aulan sohvalle. Mutta eihän siitä voi sanoa, kun vanhemmat suuttuisivat.

Näin kerran kaupassa, kun lapset kiipesivät hälytinportteihin ja alkoivat heiluttaa niitä. Myyjä kielsi heitä tekemästä niin ja varoitti, että niistä voi saada sähköiskun. Lasten äiti suuttui myyjälle. Hänen lapsiaan kun ei kukaan muu saa komentaa kuin hän itse.

Kirlah kirjoitti...

Sauerkraut: Juuri tällaisia tapauksia kuulee tämän tästä. Mutta minusta aina tarkoitus pyhittää keinot. Mitä se haittaa, jos vanhemmat suuttuvat, minusta se on usein pienempi vahinko kuin esim. se, että lapsi joutuu todella suureen vaaraan tai hotellin sohvat joudutaan uusimaan.

Liikaa pelätään joka paikassa asiakkaitten menettämistä. Jos joka paikassa uskallettaisiin huomauttaa, ehkä ihmiset vähitellen oppisivatkin.

Meita kirjoitti...

Sauerkraut: Komenna vaan rohkeasti. Olen itse ravintoloissa työskennellessäni ojentanut asiakkaiden lapsia mm. juoksemisesta, lattialla kierimisestä, huutamisesta ja möykkäämisestä, nokkahuilun soitosta, ovesta tielle ryntäämisestä, pillien ja muiden tavaroiden ronkkimisesta baaritiskin yli, suolapurkkien heittelystä...ja joskushan joutuu komentamaan ihan aikuisiakin. Kappas, näistähän saisi ihan oman blogin aikaiseksi!

vilukissi kirjoitti...

Olen kans sitä mieltä, että saa ja pitääkin puuttua, jos tilanne niin vaatii. Me olemme ainakin mun ystäväpiirissämme kasvattaneet toistenkin lapset siinä missä omatkin. Samoin saa puuttua vieraisiinkin lapsiin, jos huomaa jonkin epäkohdan ymv. Sehän on meidän aikuisten velvollisuuskin kasvattaa ja ohjata.

Soili kirjoitti...

Olen vilukissin kanssa samaa mieltä ja olen lastenlasteni kanssa leikkikentällä ollessa puuttunutkin, jos vaikka tuupitaan pienempiä liukumäessä tai kiipeilytelineillä tms. Pieni selitys kiellon lisäksi olisi suotavaa.

Kirlah kirjoitti...

Nuo Meitan mainitsemat aikuiset ovat vielä oma lukunsa. Pakko kirjoittaa vielä niistä oma postaus.

Ja Soilin mainitsema pieni selitys on todella paikallaan. Lapset useimmiten ymmärtävät järkiselitykset ja hyväksyvät kiellonkin, kun saavat tietää MIKSI.