tiistai 1. tammikuuta 2013

Joululoma paras

Joululoma on paras loma. Se on ainut loma, jolloin ei ole stressiä tekemättömistä töistä. Ei tarvitse siivota, kun kerran on just jouluksi siivottu, ei tarvitse laittaa ruokaa, kun on pakastin täynnä kaikenlaista. Ei tarvitse edes mennä kauppaan, kun on kerran pyhäpäiviä eikä kauppaan pääse. Paitsi että nykyään vähän pukkaa stressiä, kun pyhinäkin kaupat ovat auki ja täytyy miettiä, olisiko sittenkin jotain puutteita, mitä pitäisi käydä ostamassa. Eikä joululomalla tarvitse muistella, mikä sovittu kampaaja, hieroja, hammaslääkäri tai gynekologi tai muu tapaaminen tai aikataulu kenties unohtuu. Saa vain maata selällään sohvalla, lukea lahjakirjojaan ja ojennella toista kättä suklaarasiaan. Ja kun käsi hamuaa tyhjää, hakee kaapista uuden lahjarasian ja jatkaa samaan malliin.

Joululoman kiireettömyys tuntuu muutenkin. Eräänäkin päivänä lähdin kävelylle kylän halki ja tein kierroksen, johon yleensä kuluu tunti. Tällä kertaa kului kaksi tuntia. Vähän väliä tuli joku tuttu vastaan, jonka kanssa jaaritellessa meni varttitunti. Oikein virkistävää ja antoisaa. Tulipahan tietämään taas monta uutta asiaa ja maailmakin tuli hivenen verran paremmaksi.

Tai joululomalla on aikaa kutsua vieraita tai käydä itse kylässä. Ja tuleepahan kuultua kaikki juorutkin. Juoruilu ei tietenkään ole hyväksyttävää. Toisaalta minusta sekin on vähän kaksipiippuinen asia. Jos ei tiedä kylän tapahtumista, joutuu kovin noloihin tilanteisiin, kun ei tiedä kuka on eronnut, kuollut tai sairastellut, ja laukoo suustaan väärässä paikassa vääriä asioita, varsinkin kun asianosaiset usein luulevat, että "kaikkihan tuonkin asian tietävät". Tosiasioiden tietäminen ei minusta ole tuomittavaa, mutta sellaisten juorujen ja ilkeyksien levittely, joiden todenperäisyydestä ei ole takeita, on minusta paha synti.

Niin kauan kuin joulukuusi on sisällä, kestää tuo autuas joutilaisuuden olotila. Huomenna häviää kuusi ja siitä alkaa arki. Vaikka minulla on tämä jakso opetukseton, alkaa silti arki. Johan sitä parisssa viikossa on kertynyt kuusenneulasta ja kissankarvaa joka nurkkaan, ruuat alkavat loppua, pyykkikasa on kasvanut ja vajaan viikon kuluttua alkavat jo kansalaisopiston harrastuspiiritkin. Arki siis alkaa.
Hyvää alkanutta vuotta kaikille!

2 kommenttia:

Tuula kirjoitti...

Niin on!

Kirlah kirjoitti...

Tuula: Hyvää uutta vuotta sinulle sinne ulkomaille!