lauantai 30. lokakuuta 2010

Muutama otos Lissabonista

 Matkalta on palattu. Ja arvaahan sen, että nähty ja koettu on kaikenlaista yli kolmen miljoonan asukkaan Lissabonissa. Kaikki on suurta ja mahtavaa, mikään rakennus, patsas, talo tai kasvi ei ole pienen ihmisen kokoinen vaan kaikki on kymmenkertaista siihen nähden, mitä pienessä kylässämme. Suosittelen eniten kollaasissa oikealla alhaalla olevaa Sintran kaupungin Penan linnaa, joka on aivan uskomaton satulinna. Jo matka kaupungista taksilla ylös kapeita katuja on seikkailu. Ehdottomasti kannattaa kiertää pois kävellen linnan takaa kiertävän puiston kautta, jossa ylös pilviin asti ulottuvia puita ja muutenkin tunnelma kuin viidakossa. Pienen kävelymatkan päässä Penan linnasta on myös Mourosin linnoituksen rauniot, jotka ovat vaikuttavat mahtavine näkymineen. Huonojalkaisille ja sydänvikaisille raskasta.

 Lissabonissa on vanhaa ja uutta. Jos on hyväjalkainen, kannattaa nousta Castelo de São Jorgen linnalle Alfaman vanhankaupungin kapeita kujia pitkin, ylhäällä kaksi vasemmanpuoleista kuvaa. Siellä kaduilla ei tule autoja vastaan, koska kadut ovat yhtä portaikkoa, ja pyykit heiluvat turistin naamalle ja vanhat mummot keskustelevat toisilleen ikkunoissa kadun yli. Miesten vessakin on vasemmalla alhaalla, naisille vain ei tuollaista pissapaikkaa ole järjestetty. Mikäli ei jaksa kiipeillä, kannattaa nousta ratikan 28 kyytiin. Ihmisten turvallisuus ei tunnu olevan niin ylhäältä säädelty ja suojeltu kuin Suomessa. Nuoret pojat kulkivat raitiovaunulla ilmaiseksi roikkuen sen perässä ulkopuolella kilometrikaupalla. Kauhistutti kapeilla kaduilla, miten ratikka mahtuu kulmasta poikineen, mutta joka kerran näyttivät selviävän hengissä.

Oikealla alhaalla olevat kuvat toisesta vanhasta kaupunginosasta Bairro altosta, jonne voi nosta kuvassa olevalla ratikalla. Tämä ratikka ei kulje kuin muutaman kymmenen metriä ylös ja alas, kuin hissi ikään. Myös ikivanha kaupunginosa, mutta eri tyyppinen kuin Alfama.

 Kaakeleita, kaakeleita joka puolella kaakeleita. Suuren maanjäristyksen jälkeen alettiin taloja kaakeloida myös ulkoa päin, sillä se oli nopein tapa saada siistiä jälkeä. Kaakelimuseossa voi nähdä muitakin kaakelista tehtyjä esineitä, vaikkapa viulun. Kadut on päällystetty pienillä kivillä ja koristeellisia, niissä on ollut jollain naputtelemista.

Ja koska on aurinkoa ja lämpöä, ovat kasvitkin mitä mahtavimpia. Ylhäällä keskellä enkelin pasuuna -puu täydessä kukassa, kasvi jonka Suomessa saa hädin tuskin metrin korkuiseksi.

Lissabonin nähtävyyksistä voi lukea mm. englanninkielisiltä sivuilta visitlisboa tai visitportugal.
Suomenkielisiä sivuja Lissabon  tai Lissabon
Sintra

14 kommenttia:

Yaelian kirjoitti...

Kiitos tästä Portugalin kuvamatkasta;en ole siellä koskaan ollut vaikka opiskelin jonkun aikaa kieltäkin ja olen käynyt naapurissa vaikka kuinka monta kertaa. Nuo kaakelit ovat ihania!

Allu kirjoitti...

Kiitos matkakertomuksesta ja kauniista kuvista. En ole koskaan käynyt Lissabonissa ja se on toivelistalla, mutta ei ole vielä onnistunut.

Millan kirjoitti...

Huikeita kuvia. Kiva, kun näytit meillekin.

Sauerkraut kirjoitti...

Kiitos upeista kuvista. Olen aina luullut, että Lissabonissa on kamalaa, mutta nyt laitankin sen toivelistalleni! :)

isopeikko kirjoitti...

Peikkokin tykkää.

Kirlah kirjoitti...

Yaelian: Sinulla ei sitten ole kieltä lukeneena ongelmia ulospääsyssäkään maanalaisilta, kun tiedät etukäteen, että saída-sanaa kohti on suunnistettava :)

allu: Lissabon on hyvä matkailukaupunki, helppo liikkua paikasta toiseen. Kyllä kannattaa pitää toivelistalla.

Kirlah kirjoitti...

Millan: kiva, jos ovat kuvat vaikuttavia. Itsestä nimittäin tuntuu, että ne eivät kerro mitään siitä todellisuudesta, mikä siellä todella on. Niitä oikeita mittasuhteita ei voi koskaan vangita valokuviin, ei ainakaan tällainen amatööri.

Sauerkraut: Ei siellä mitään kamalaa ole. Samanlaista kuin missä tahansa suurkaupungissa. Paitsi että ero rikkaiden ja köyhien välillä näkyy selvemmin kuin ehkä jossain muussa suurkaupungissa.
Lämpöä ja aurinkoa ainakin oli, mitä Pohjolan asukkaat ensisijaisesti etsivät.

Isopeikko: vai oli peikkokin käynyt Lissabonissa. Sinulla olikin hyviä linkkejä.

Sirkka kirjoitti...

Mukavaa kun kerroit Lissabonin matkastasi. Kuvista näkee, että suurkaupungissa on paljon katseltavaa, uutta ja vanhaa.

Kirlah kirjoitti...

Sirkka: siellä on monia must-kohteita. On myös käytävä fado-paikassa kuuntelemassa musiikkia, mutta meille vain sattui niin kallis paikka, että meni omat ja varastetut rahat. Halvempiakin olisi ollut :(

vilukissi kirjoitti...

Kyllä...uskon, että mahtava kokemus!

Kirlah kirjoitti...

Vilukissi: valitettavasti vain on sekin kokemus jo takana päin :(

Marjattah kirjoitti...

Mukava tutustua kokemuksiisi. Heräsikin halu käydä Lissabonissa paremmalla ajalla. Vietin siellä joku vuosi takaperin muutaman tunnin mieheni kanssa, ja päätimme nousta Castelo de São Jorgen vuorelle. Sieltä näkikin koko kaupungin :)

Rosina kirjoitti...

Hieno kohde ja ihana kuvaus siitä.
Kiitos taas kerran.

Kirlah kirjoitti...

Marjattah: Sieltä oli todella hienot maisemat ja muutenkin mukava kokemus.

Rosina: kiitos vain itsellesi, kiva jos kiinnosti. Ja ihmettelen vain itse, miten en ennen ole tullut Portugaliin menneeksi