torstai 14. lokakuuta 2010

Ihmeellinen sukunimi


Eilisen sukunimipostauksen kommenteista muistui mieleeni sukunimistä ja murteista tällainenkin juttu:
Täällä Savossa ei sanota esim. hän on syönyt, nukkunut, perunut vaan syönä, nukkuna, peruna. Koulussa eräs entinen kollegani oli sukunimeltään Pellava. Tuli erään toisen aineen virka auki, mutta virkaan valittu ei tullutkaan, koska oli saanut työpaikan muualta. Eräs henkilö oli puhunut kylillä, että "se virkaan valittu on peruna."

Jolle tämä kerrottiin, luuli, että virkaan oli valittu henkilö, jonka sukunimi oli Peruna. Hän kertoi puolestaan taas eteen päin kaikille, että nyt on koulussa ihmeellisiä sukunimiä opettajilla, kun siellä on Pellava ja Peruna.

Minun oli nyt ihan pakko tarkistaa, onko Peruna-nimistä sukunimeä olemassa. - Ei ollut.

6 kommenttia:

Markka kirjoitti...

Ja se yksi kaveri, jonka nimi oli Kauppinen, viännettiin Savossa Kaappiseksi ja sitten kun hän muutti sukinimensä Kaappiseksi, savolainen alkoi kutsua häntä Kuappiseksi. Veikeetä.

Anonyymi kirjoitti...

Juuri sunnuntaina kerroin tuota vitsiä täällä. En enää ollut ihan varma väännöksistä, mutta sama litania oli kuin Markalla.
Pikkutyttönä olin ymmärtänyt, että permanto on kirosana.Kyllä ihmettelin, kun kuorossa oli tyttö, jonka sukunimi oli Permanto.
- Tämä ei liity sukunimiin, mutta nauratti tänään taas kerran kaupassa, kun siellä oli kaupan "Miesmuschel". En ole ottanut selvää, mitä se mies siinä tekee täällä Saksassa, jotenkin näen edessäni kummallisen olennon...
pianistms

Kirlah kirjoitti...

Markka: juu, siinä samassa vitsissä ilmenevät kaikki savolaisuudet ;)

pianistms: jos permanto oli kirosana, mitenkähän sinä sitten ymmärsit joululaulut, joissa laulettiin: kuusi seisoo permannolla...?
Saksanopettajani keskikoulussa luetteli aina saksan sanoja, jotka näyttivät suomalaisilta, mutta merkitsivät saksassa jotain muuta, kuten esim. verraten. Mutta ei siinä listassa tuota mies-sanaa ollut :)

isopeikko kirjoitti...

Eikös kuappisesta saisi vielä komeroisen?

Villasukka kirjoitti...

Just eilen sukulaistäti soitteli Vuorenmaalta ja sitä oli kyllä pitkästä aikaa tosi kiva kuunnella. Meijän suku kyllä sanoo kahdella ännällä eli "syönnä, männä, perunna".

Toiselta puolen sukua olen Lampinen, ja serkkuni vitsailikin aikoinaan saaneensa ylennyksen, kun meni naimisiin ja muuttui Järviseksi.

Kirlah kirjoitti...

Villasukka: antanet anteeksi, jos savolaiset äänteet eivät ole ihan kohdallaan, en ole tullut tarkistaneeksi paikallisilta, ovatko oikein. Toisaalta, joka pitäjässä viäntäävät sanoja eri tavalla.

Hauska tuo Lampinen-Järvinen. Kas kun ei ottanut kaksoisnimekseen :)