torstai 8. elokuuta 2013

Hyvin menee Suomessa

Alkoi kolmisen viikkoa sitten hammasta vihloa. Aina ensimmäisen suupalan puraisun jälkeen säti silmissä, joten tartuin puhelimeen tilatakseni aikaa hammaslääkärille. Pitkän odotuksen ja tiluliluliin kuuntelun jälkeen sain yhteyden ajanvaraukseen. Minulle tarjottiin kolme mahdollisuutta: ensi joulukuussa omalle paikkakunnalle, kuuden viikon kuluttua kaupunkiin tai kolmen viikon kuluttua naapuripitäjään (40 km). Valitsin tuon naapuripitäjän, joka itse asiassa kuuluu sekin kaupunkiin.

Tuo aika sattuu vain olemaan nyt sama päivä, kun alkaa koulun suunnittelupäivä ensi maanantaina. Mutta otin sen silti. Ajattelin, että ellei näillä vuosilla jo suju iltapäivän suunnittelukin ilman suurta konferenssia, niin johan on ihme. Enkä uskalla pitkittää hammastakaan, varsinkin kun toiseltakin puolen poskea on paikan alta lohjennut hammasta ja paikka alkanut liikahdella. Livistän siis puolilta päivin hammaslääkäriin.

Sitten tuli kirje kaupungista. Minulle on varattu mammografiatutkimus. Sekin sattui sellaiselle päivälle, että koulu on jo alkanut ja tunteja olisi samaan aikaan. Katsoin netistä ajanvarauksesta, saisinko vaihdetuksi samalle päivälle kuin on hammaslääkäri - ei ollut vapaita aikoja. Entä sattuisiko samalle päivälle kuin minulla alkaa olla opetusta kaupungissa - ei ollut aikoja. Tai oli aikoja, mutta olivat samaan aikaan kuin opetuskin. Siispä ajan taas eri päivinä kaupunkiin joka päivä eri asian takia.
Hyvä Suomi.

7 kommenttia:

Sari kirjoitti...

Loistavasti toimii nämä ajanvaraukset...

Leena Lumi kirjoitti...

Kirlah, ystävältäni lähti paikka ja hän soitti paikkakunnan hammaslääkärin vastaanottoon ja hänelle sanottiin: "Teillä on varaa mennä yksityiselle, ei meillä ole aikoja."

Minulta lähti silmästä lasiainen ja yritin omalle yksityislääkärelleni, mutta hän olikin jäänyt eläkkeelle. Koitin samalla asemalla jollekin muulle, mutta kesäaikana ei ole aikoja eli ei kannata sairastua suvella...Sitten yritin verkkokalvon irtoamisen pelossa silmäpolille, mutta sinne olisi tarvittu lähete tk:sta. Soitin terveyskeskukseen, mutta sanottiin, että ei teidän saarelaisille ole ollenkaan koko suvena lääkäriä...

Äitini aloi voida huonosti ja meni terveyskeskukseen. Sanottiin, että 'se on vain närästystä' ja lähetettiin kotiin. Sama toistui kuukauden päästä, mutta nyt kehoitettiin jättämään kahvikerma pois, kun se nostaa kolestrolia. Sitten minä ja siskoni tilasimme hänelle yksityislääkärin ja äidiltä löytyi laajalle levinnyt lymfooma. Nyt viiden vuoden jälkeen hän on saamassa terveen paperit ensi kuussa ja yksityislääkäri sanoi, että 'kermaa vähän muuallekin kuin kahviin eli herkutelkaa!"

Sirkka kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Anonyymi kirjoitti...

Mut me ollaan vissiin kumminkin molemmat niin vanhoja, että muistetaan, miten ennen ei kunnallista hammashoitoa ollut ollenkaan aikuisille. Ja miten mammografiaakaan ei tarjottu (aloitettiin Suomessa 1987). Ja mikäli kansainvälinen talous jatkaa nykyistä menoa, niin luulenpa, että pian palataan entiseen meininkiin.

Annikki kirjoitti...

käytännössä on palattu jo! - arvauskeskuksessa täälläpäin: hammaslääkärin selvä löydös kaulalta, lääkäriajan varaaminen: reilun viikon kuluttua kun soitat, sitten avataan tiedostot ja aletaan katsella, olisiko joku aika saatavilla muutaman kuukauden kuluttua (käytännössä siis: mene yksityiseen, olihan sulla varaa yksityiseen hammaslääkäriinkin) - harmittaa, kun työaikana on koko elämän maksanut näitä maksuja ja kun nyt niitä lopulta tarttis, ei palvelua saa, maksa taas vain isot maksut, siis tavallaan toiseen kertaan

Kirlah kirjoitti...

Jokaikisellä varmaan on esimerkkejä omista tai lähipiirin kokemuksista. Selvähän se, että ei hyvinvointivaltio sellaisena kuin se oli hulvattomana tuhlaavaisuutena, voinut kauaa kestää. Mutta kyllä minä sentään luulin hyvinvointia kauemmin kestävän kuin pari- kolmekymmentä vuotta.

merike kirjoitti...

Rupesin käyttämään yksityisten lääkärien palveluja sen jälkeen kun arvauskeskuksen joka kerta vaihtuva lääkäri halusi minun aloittavan tarpeettoman lääkityksen. Olen ollut tyytyväinen vaikka rahaa kuluukin. Kyse on sentään omasta terveydestäni. Hammaslääkäri on aina ollut yksityinen, ensimmäinen sairasti vakavaa sairautta mutta hankki tilalleen uuden hyvän. Tämä kaikki tietenkin tapahtui Helsingissä, jossa pääsee samana päivänä lääkäriin ja hammaslääkäriin jos tarve vaatii. Ikävää ettemme kaikki voi saada samoja palveluja. Joskus 80-luvulla kaikki oli hyvin ja ilmaista, mutta nyt on toisin. On pakko maksaa paljon, että lääkärit ja laboratoriot saadaan hoidetuksi.