tiistai 9. huhtikuuta 2013

Tällaista höpinää

Viikonloppu venähti Helsingin seudulla. Minut oli valittu Kalevalaisten Naisten Liiton toiseksi kokousedustajaksi. Kokonainen lauantaipäivä vierähti kokouksessa istumiseen. Kun edustajia oli 90 ja vielä lisähenkilöt päälle, pitää puheenjohtajan olla tosi jämäkkä saadakseen pidetyksi turhan löpisijät aisoissa. Aina näyttää olevan joku, joka herää vasta nuijan kopautuksen jälkeen tai ei muuten pysy asiassa. Ehkä ihmiset ovat pikkupaikkakunnilla omissa ympyröissään tottuneet pitämään kokouksia samalla sosiaalisen kanssakäymisen foorumeina, joten eivät aina muista, että ei suurten kokousten aikatauluun mahdu höpötykset. Mutta nyt oli onneksi jämäkkä puheenjohtaja, ja kokous saatiin hyvään päätökseen.

Kun kerran Etelä-Suomeen lähdin, menin samalla tyttären luo pariksi päiväksi. Koska meillä oli tiivis ohjelma, tulin vasta tänä aamuna tietämään, että tämän hetken kuuma puheenaihe Suomessa on yhden opettajan erottaminen syystä, että opettaja oli poistanut eräässä koulussa ruokalassa häiriköineen oppilaan.

Koulujen työrauhaongelmista puhutaan aina välillä, mutta niihin ei saada minkäänlaista korjausta aikaan. Opettajilta on viety kaikki mahdolliset toimintamahdollisuudet. Häiriköijät saavat riehua mielin määrin, ja kun niihin ei voi puuttua kunnolla muutoin kuin hyssytellä, että älähän nyt ville taas viitsi, tottuvat muutkin oppilaat siihen, että aina joku meuhkaa. Siitä kasvaa sukupolvi, joka on aina joutunut sietämään jonkun hölmöilyä ja häiritsemistä, joten sama jatkuu yhteiskunnassa muutenkin. Vartijat eivät saa tehdä mitään, poliisi ei saa tehdä mitään, yksityinen ihminen ei saa puolustaa itseään. Vain väärintekijät saavat riehua mielin määrin.

Kärjistettyäkö? En tiedä, mutta näin se vain menee. Vai oletteko aikoihin nähneet, että lopulta olisi tuomittu niitä, jotka ovat oikeasti niitä alkuperäisiä väärintekijöitä. Kyllä syyllisiksi on saatu väännetyksi aina se, joka yrittää pitää jonkinlaista jöötä.

6 kommenttia:

Sari kirjoitti...

Tuo on minusta aivan pöyristyttävää, että opettaja saa tuolla perusteella lähteä, vaikka oppilaat provosoivat tilanteen ja kuvaavat tarkoitushakuisesti videoita levitykseen. Opettajalla pitää olla oikeus myös työrauhaan, kuten muillakin aloilla. Ja kyllä näiden nuorten pitäisi oppia myös jonkinlaista kunnioitusta toisia kohta. Ei tuollaisilla asenteilla pärjää tulevassa työelämässä.

Annikki kirjoitti...

tämä homma alkaa jo kotoa - Kaarina Suonperä kertoi jossakin olleensa vieraana häissä, alle kouluiän olleita lapsia rynnisti hääkakun luo, ennen kuin hääpari ehti sitä leikkaamaan, alkoivat läimiä kakkua paljailla käsillään - kun kukaan ei tehnyt mitään, meni hän lopulta lasten luo, kehotti kauniisti jättämään kakun rauhaan ja houkutteli lapsia pois - mutta siihen hyökkäsi yhden tenavan äiti ja alkoi haukkua Suonperää, että hänen lastaan ei saa kieltää!

kukapa näitä voi sitten koulussakaan kieltää! - ja entäs yhteiskunnassa sitten! - ei ole kiva olla siinä yhteiskunnassa eli me vanhana

Anonyymi kirjoitti...

Jossakin vaiheessa Suomessa vapaa kasvatus on alkanut tarkoittaa kasvattamatta jättämistä. Lapsille ei saa enää asettaa minkäänlaisia rajoja, etteivät he vain pahoittaisi mieltään ja "traumatisoituisi".
Mutta pumpulisen lapsuuden jälkeen Siperia odottaa täysin valmistautumatonta...

Kirlah kirjoitti...

Sari: se työrauhakin tuntuu tarkoittavan eri ihmisille eri asioita.

Annikki: onpa pöyristyttävä tarina, mutta en yhtään ihmettele, että sellaista tapahtuu. Jos vanhemmat eivät ole itse saaneet koskaan opastusta, eiväthän he voi tietää, että hääkakkua ei ole tarkoitettu käsin sotkettavaksi!

anonyymi: juuri niin.
Minusta tuntuu, että jotkut eivät yksinkertaisesti ymmärrä, mitä kasvattamisella tarkoitetaan. Jotkut ihmiset ehkä käsittävät kasvattamisen kauheaksi hakkaamiseksi, eivätkä sitten uskalla tehdä mitään. On myös välinpitämättömyyttä.

mm kirjoitti...

Olen katsonut eri lehdistä mielipidekyselyjä. Kansa näyttää olevan erittäin selvästi erotetun opettajan puolella, esim Iltalehti: 97/3 yli 20 000 ääntä. Luulen, että suuri osa meistä miettii myös sitä, millainen maailma tulee olemaan, jos oppilaat luulevat voivansa käyttäytyä samalla tavalla myös aikuisena...

Kirlah kirjoitti...

mm: Lohduttavaa, että ei koko kansa sentään antaisi nuorten riehua mielin määrin.
Mutta lainsäädännössä olisi kyllä hieman korjaamisen varaa.