keskiviikko 3. marraskuuta 2010

Tänäänkin oli teemapäivä

 Koulussa opettajainhuoneen teemapäiväksi oli tällä kertaa valittu Svenska dagen. Koska kalenterin mukaan tuo päivä sattuu lauantaille, vietimme ruotsalaisuuden päivää jo tänään. Tavan mukaan oli tietysti kaikkea mahdollista hyvää syötävää tarjolla. Ja jokainen toi kotoa löytyvää ruotsalaisuuteen liittyvää koristeeksi. Ja saatiinhan sitä koko huone niin sínikeltaiseksi, niin sinikeltaiseksi.

Oli tietysti dalahästar eli Talainmaan puuhevosia, jopa puinen härkäkin ystävyyskunnastamme Bengtsforsista, joka sijaitsee Dalslandin maakunnassa. Tietysti Lucia-neito, kaikkea Victoriaan ja Danieliin liittyvää, ruotsalaista glögg, kansallispukuisia nukkeja (dockor i nationaldräkt), svenska nubbar  eli ruotsalaisia pikkusnapseja, maustettu erilaisin yrtein ja maustein (valitettavasti vain pulloja, sisukset olivat menneet parempiin suihin). Tuo glögipullo oli muuten arvonnassa, ja ette usko, mutta onni suosi kerrankin minua! Nyt on sitten jouluglögitkin jo valmiina. Oikeasta päästä on siis aloitettu jouluvalmistelut :)

Pukeutuminen päivän teeman mukaisesti kuuluu myös asiaan, ja jokaisella piti olla jotain sinikeltaista. Kuinka ollakaan, minulla ei ollut kaapissa mitään sinistä - ei se mikään ihme ollut, en käytä koskaan sinisiä vaatteita. Yksi oikein vanha virttynyt keltainen T-paita oli, mutta sitä ei voinut enää laittaa ihmisten ilmoille. Minulla oli rinnassa vain sinikeltaisista serveteistä tehty ruusuke.Olin tehnyt tietokilpailukysymyksiä liittyen suomenruotsalaisuuteen ja Ruotsiin, kumpaankin kymmenen kysymystä, ruotsiksi tietysti. Itse asiassa tein ne oppilaita varten, nämä saavat perjantaina etsiä niihin vastaukset netistä. Enkä mitenkään malta olla valistamatta kansaa ja julkaisemasta tässäkin ainakin tuota toista listaa, vaikkakin suomeksi. Ainakin asiasta kiinnostuneille vaikkapa viikonlopun ratoksi.Vastaukset ensi lauantaina, kun on oikea Svenska dagen.  Yllätyin, että opehuoneen väkikin piti näitä vaikeina.


1. Ruotsalaisuuden päivää Suomessa vietetään 6.11. Mistä tuo tapa tulee?
2. Paljonko Suomessa asuu suomenruotsalaisia?
3. Kuinka monta prosenttia suomenruotsalaisten määrä on Suomen asukasluvusta?
4. Mainitse neljä suomenruotsalaisten asuttamaa aluetta!
5. Montako vuotta on pitänyt asua Ahvenanmaalla välttyäkseen asevelvollisuudelta?
6. Mikä on Savonlinnan, Olavinlinnan, Lappeenrannan, Mikkelin, Oulun ja Porin ruotsinkielinen nimi?
7. Monilla sanoilla on ruotsinruotsissa ja suomenruotsissa eri merkitys. Mitä ovat ruotsiksi: sämpylä, laskiaispulla, joulupukki, tonttu, seisova pöytä ja vessa?
8. Mikä on Elisabeth Rehnin lempinimi?
9. Savo on ruotsiksi Savolax. Tässä yhteydessä lax ei tarkoitakaan lohta, vaan mistähän sana juontuu?
10. Kuka suomenruotsalainen kirjailija sai Finlandiapalkinnon vuonna 2006 romaanillaan Missä kuljimme kerran?
1

9 kommenttia:

Vallaton kirjoitti...

Onpa toenperäst vaikeita kysymyksiä tai siis vastaaminen on vaikeaa. Meni tovi, kun muutamia vastauksia hain wikistä.
4. osasin vastata jotain. 6.tiesin melkein kaikki. Kirjoitin paperille, niin tulipa kirjoitusvirheitä, vaikka periaatteessa suurimman osan muistin oikein. 10. Finlandiapalkinnon saajan nimen muistin melkein oikein. :) En edes kehtaa sanoa, mitä kirjoitin.

Vihreatniityt kirjoitti...

Sinulle on haaste blogissani!

Yaelian kirjoitti...

Ihan olin unohtanut tuon Svenska Dagen,vaikka kai mun pitäisi se muistaa kun olen puoliksi ruotsinkielinen.Kivalta vaikutti tuo teidän teemapäivänne!

Anonyymi kirjoitti...

miksi tota prinsessaa pitää joka kohtaan tunkea!

Kirlah kirjoitti...

Vallaton: oikein pitää antaa papukaijamerkki tuollaisesta uurastuksesta. Tuollaisista oppilaista minä pidän :)

Vihreät niityt: jännittää jo etukäteen, mitä siellä on. Pitää tulla katsomaan.

Yaelian: kiva päivä se olikin. Harmaata syksyä voi piristää myös näin, ja vähän saada vaihtelua ja energiaa.

anonyymi: sanopa se. Mutta samaahan voi kysyä maailmassa mistä tahansa asiasta ja istua nurkassaan nyrpeänä.

Maarit kirjoitti...

Kiitos tunnelmapaloista ja kuvista, hauskalta näyttää tämäkin teemapäivä.

Kirlah kirjoitti...

Maarit: kiva se oli meistäkin. Minua harmittaa (ruotsinopena nääs)itse asiassa vain se, että oppilaat eivät päässeet tästä osallisiksi. Mutta ehkä jokin toinen kerta.

Vallaton kirjoitti...

Opettajan lemmikki :) Nyt voin tunnustaa vastaukseni kysymykseen 10. Muistin nimen ensin Hästö. Meneenköhän multa nyt kaikki pisteet? Anteeksipyyntö kirjailijalle täten merkittäneen.

Kirlah kirjoitti...

Vallaton: varmaan kirjailija antaa anteeksi tuon nimen muistamisen väärin, Hevossaarihan on ihan kiva nimi. :)