lauantai 20. maaliskuuta 2010

Painiottelua englannin kanssa

Tämän blogin nimeksi olisi varmaan pitänyt laittaa "Painiottelua englannin kanssa", sillä sen verran paljon olen joutunut täälläkin otteluistani kirjoittamaan. Koko tämä harmaa päivä on mennyt taistellessa kuvankäsittelyohjelman kanssa, sen olisin ehkä voittanutkin kaks yks, mutta englannin mukaan tulo antoi minulle häviön ihan yks kaks.

Minä tarvitsen erästä projektiani varten (josta kerron vasta kesemmällä) kuvia, joista on reunat häivytetty. Kuten jo aiemminkin olen maininnut, moni otteluni alkoi joululomalla, kun kaikki hyvät ohjelmat menivät vanhan tietokoneeni mukana sen siliän tien. Niillä ohjelmilla osasin tehdä jo kaikenlaista. Nyt sitten minulle laitettiin liikkeessä Gimp, enkä millään käsitä, miksi siellä oli laitettu minulle englanninkielinen versio, kun suomalainenkin on olemassa. Olin varmaan niin viisaan näköinen, että luulivat minun hallitsevan kaikki maailman kielet suvereenisti :=(

Entisen ohjelman perusteella yritin kokeilemalla saada aikaan oikean lopputuloksen, mutta valikoissa on niin paljon vaihtoehtoja, että olen jo niistä ihan turhautunut ja tuumia pitkissä täissä. Nyt olen löytänyt netistä tosi hyviä kuvankäsittelyohjeita. Kerrankin ne ovat suomeksi: valitse >suotimet>vääristymät >aallot. Mutta eihän ne auta mitään, kun kaikki sanat ovat ohjelmassa englanniksi. Filters on tietysti suotimet, mutta mikähän on vääristymät: blur, enhance, distorts, noise, edge-detect.... lista jatkuu, ainut jonka ymmärrän etukäteen on shadow, mutta sitä ei nyt kysytty. Kääk ja huoh, taitaa mennä koko päivä eikä riitäkään. Ja jokaisen noiden alla vielä lisää käsittämättömiä sanaluetteloita.

Olen päässyt niin pitkälle, että sain häivytetyksi kuvasta reunat. En ole vielä käsittänyt, miten saan loputkin reunat pois, kuvaan jää aina alkuperäisen kokoinen valkoinen reunus. Ohjeissa sanotaan: "Lopuksi kannattaa vielä rajata kokonaan valkoinen osa pois", mutta missään ei sanota, MITEN!
Tällaisenkin reunan onnistuin tekemään kuvaan. Ja tuo valkoinen reunus tietysti jäi.

Ja saatte uskoa, että ei mene kauaakaan, kun taas on englannin kieli jotenkin minua vastassa. Joudun nykyään kulkemaan englannin sanakirja plakkarissa menin minne vain. Näen jo sieluni silmin englanninopettajakollegani vahingoniloisen hymyn. Anna olla! Ei se meidän ystävyys tuollaista virnuilua kestä!

10 kommenttia:

Leena Lumi kirjoitti...

Hemmetti, kuinka hieno kuva tuo kirkko tms. onkaan! Kirlah, sinä olet voittaja, kun minä vasta aloitan. Minulla ei ole edes kuvankäsittelyohjelmaa tässä isossa,vanhassa koneessani, joten toistaiseksi mieheni kannettavan kautta hoidetaan kuvat. Odotan kauhulla sitä hetkeä kun hän 'kypsyy'! En ymmärrä edes suomekielisistä käyttöohjeista mitään, miten sitten englanninkielisistä. Menen käyttöohjeista lukkoon! Mulle tulee samanlainen olo kuin aikanaan lukiossa algebran tehtävän edessä taululla: Kunpa minä olisin nyt jossain muualla...

Sinulla menee siis kuvien kanssa lujaa, kun minä itken ja valitan. Tuo eka kuva kantaa jo suurta lupausta!

pianistms kirjoitti...

Olen oikein kateellinen teille kaikille, jotka osaatte kuvien kanssa pelata. Itse haluaisin kyllä, mutta en ole ryhtynyt opettelemaan laiskuuttani tai aikapulan takia. On NIIn noloa, kun minulle sanotaan, että "Ai, eks sä osaa ollenkaan?"
Käyttöohjeet eivät tosiaankaan suomeksi ole suuri apu. Kun eräänä jouluna jo harmain hiuksin turhien yritysten jälkeen DVD-nauhurin kanssa huomasin suomenkieliset käyttöohjeet, hyppäsin kattoon riemusta. Kunnes romahdin alas huomattuani, että sitä suomea en ymmärtänyt yhtään paremmin kuin muitakaan kieliä.

Yaelian kirjoitti...

Tosi hieno tuo ylempi kuva.Kirlah,minulla on PhotoScape,joka on tosi helppokäyttöinen,mutta monipuolinen ohjelma.Kuulemma helpompi kuin Gimp,ja sen saa ilmaiseksi ladattua netistä.,...

Villasukka kirjoitti...

Yaelina: Gimp on myös ilmaisohjelma.

Gimpin kielen voi vaihtaa suomeksi:
http://docs.gimp.org/en/gimp-fire-up.html#gimp-concepts-running-language

Itse hermostuin kyllä kanssa Gimpiin, liian massiivinen minun tarpeisiini.

Äijänkäppyrä kirjoitti...

Hianon kuvan oot saanu vuanna 1304 teherystä rarista. Vuaresta ollahan montaa miältä mutta komian kuvan oot saanu.

Itte kuvasin samaa kivirakennusta filimiaikana useen jouluvaloos yällä monien minuuttien aikavalolla. Ne ku skannaas, nii sais kans ruveta konstaalemahan kuvankäsittelyn kans.

Onnia sullen oppisesnas ja hariaantumises.

enkunope kirjoitti...

Arvaa vaan hävettääkö sitä englanninopeystävääsi kun sekään ei pärjää ilman englannin sanakirjaa kainalossa! Puhumattakaan jostain kuvankäsittelystä, jota sille ei tulis mieleen edes YRITTÄÄ opiskella!

isopeikko kirjoitti...

Paint.NET on ja ilmainen ja sen saa puhumaan Saksaa :)

Kirlah kirjoitti...

Leena Lumi: monia asioita osaankin tehdä kuvankäsittelyohjelmalla, mutta eniten suututtaa, että juuri kun on jotain oppinut, muuttuu joko tietokone tai päivityukset tai jotain muuta kummaa, että uuden opetteluun kuluu minusta suhteettomasti aikaa hyötyyn nähden.

pianistms: juuri niin, usein asioissa ei olekaan se vieras kieli, joka on se asian vaikeus. Tässäkin on hankaluutena käsittää ensin asia, mutta sitä hankaloittaa vielä vieras kieli.

Kirlah kirjoitti...

Yaelian, latasin itselleni muka jonkin Photoscapen, mutta tulikohan minulle jokin lyhennetty versio, kun siinä ei ole kuin kuvakoon suurentaminen ja pienentäminen ja sitäkään en sillä osannut.

villasukka: oli niin monimutkaisen näköistä, että luovutin.

äijänkäppyrä: onnea kyllä tarvitaan, jos sittenkään onnistuu.

Kirlah kirjoitti...

enkunope: enhän minäkään mitään kummallisuuksia edes yritäkään, kunhan nyt saisi edes ihan perusjuttuja tehtyä.

isopeikko: kiitos, katsoin jo netistä hieman sitä ohjelmaa, en tiedä hävittääkö sekään ohjelma noita mainitsemiani raameja. Gimpillä olen oppinut aina hissukseen asia kerrallaan tekemään tarvitsemiani asioita. nyt vain meinaa hermot mennä, kun aikaa kuluu ja muutakin työtä olisi...