lauantai 21. huhtikuuta 2012

Käsityötä kielillä

 Minä olen tehnyt urotyön ja siitä oli nyt ihan pakko laittaa kuvakin tänne. Sain viime syksynä virolaisen Haapsalu-huivien mallikirjan sekä viisi kerää ompelulangan ohutta villalankaa. Yksi kerä pitäisi riittää yhteen huiviin, mutta minulla meni hieman toista. Olen saanut ensimmäisen huivin valmiiksi. Huivi kastellaan lopuksi ja pingotetaan levylle, yllä siis tämä vaihe. Pohjanmaalla käydessä vein huivin samalla saajalleen.

 Huiveja mainostetaan niin, että se on niin ohut, että menee sormuksen läpi - niin kuin meneekin, ihan vaivatta. Mallikirja on vironkielinen ja aina olkapäitä lepuuttaessaan voi huvittaa itseään lueskelemalla virolaista tekstiä. Joka sivulla on sallien ja rättien teko-ohjeita. Sall tarkoittaa pitkänomaista huivia eli shaalia, rätt on neliönmuotoinen. Tämä minun tekemäni malli on nimeltään Õiteta piibeleht eli kukaton kielonlehti. Olen aloittanut jo tekemään uutta huivia, jonka nimi on Sirelileht (sireeninlehti).
Mallikirjan yksi osio on nimeltään Karukellakirjad. Hätäpäissään sitä saattaisi luulla karun kellarin kirjoiksi, mutta nimi tarkoittaa, että tässä osiossa on karhunkellomalleja. Mikähän on Kassitapukiri? No tietysti kissantassumalli. Ja äärepits on samast raamatust. Hah, en suinkaan Raamatusta ottanut reunapitsin mallia vaan samasta kirjasta.
 Yllä antamassani linkissä mainitaan Viron rannikon Nooarootsi, jossa huiveja on myös tehty. En malta olla mainitsematta, että Nooarootsissa on koulu, jossa opetetaan myös ruotsin kieltä.

Torstaina oli kouluhenkilökunnan TYKY-päivä. Tällä kertaa suunnitteluporukka oli suunnitellut iltapäivän, jossa tehtiin koruja, seinätaulu tai betonikoristeita puutarhaan. Itse menin koruryhmään. Jotenkin en ollut ymmärtänyt, että olisi pitänyt olla valmis idea, mitä tehdä, joten minulla ei ollut mukana mitään materiaaleja eikä ideaa. Niinpä menin yli siitä, missä aita oli matalin ja pujottelin vain helmiä siimaan. Mutta sain silti mielestäni korusetin, jota voin pitää koulussakin.

Tämän iltapäivän anti oli minulle siinä, että osaan nyt kiinnittää helmiin ja korvakoruihin lukkosysteemin. Sain myös monia ideoita tehdä itsekin koruja, mikäli niiden teosta joskus satun innostumaan. Askartelu ei minua ole koskaan kiehtonut samalla tavalla kuin käsityöt. Enpä ollut älynnyt ottaa mukaan vaikka huonoksi menneitä alpakkalusikoita, joista olisi voinut katkaista koristeisen pään, laittaa reikä ja lukko ja kas, korvakoru olisi ollut valmis. Jotkut olivat ottaneet mukaansa myös yksinäisiksi jääneitä korvakoruja, joista tekivät riipuksia. Mutta näitä ideoitahan voi toteuttaa vaikka syksyn pimeinä iltoina kotona.

5 kommenttia:

Allu kirjoitti...

Onpa upea huivi! (Voi miksi sulla on tuo kamala kirjainvahvistus kommenteissa, tämä on nyt toinen yritys, kun niistä ei saa mun vanhoilla silmillä selvää. blier herverztl ei onnistunut, katsotaan onko sedinvic roducabi oikein?!?!?)

Kirlah kirjoitti...

Allu: en tiedä, miksi tuo kommentinvahvistus on tuollainen. Eräänä päivänä se vain oli sellainen, enkä itse ole vaikuttanut asiaan mitenkään. En aina itsekään saa selvää kirjaimista, joskus vasta kolmannella kerralla onnistuu.

Allu kirjoitti...

Sen saa pois, mene ->asetukset -> tekstit ja kommentit -> näytä sanavahvistus, siihen laitat EI.

Aila kirjoitti...

Olipa hyvä idea TYKY-päiväksi, pitääpä koettaa pitää mielessä, jos joskus meillä kysellään ideoita.
Tuosta aiemmasta postauksest oli hauska lukea niitä närpiönkielisiä sanoja, jotkut olivat tuttuja, vaan en olisi muistanut.

Kirlah kirjoitti...

Aila:
Meillä kyselevät aina ideoita, mutta minun ideat eivät ole koskaan vielä menneet läpi:(
Muut eivät ole ikinä kiinnostuneita samoista asioista kuin minä.
No joo, itse asiassa ajatusten toteuttamiselle on yleensä ollut raha, eli siis sen vähyys.