tiistai 22. maaliskuuta 2011

Olisiko kiva jos sinulta varastettaisiin

Eräässä kaupungissa asuva kaverini käy vapaa-aikanaan talkoilla töissä seurakunnan kirpputorilla. Tavarat ovat tuolla kirpputorilla erittäin edullisia, melkein tavara kuin tavara maksaa kahdesta ja puolesta eurosta alas päin, on kyllä kalliimpaakin. Eli hintojen luulisi olevan köyhimpienkin kukkarolle sopivia.

Nyt on kuitenkin tullut erittäin yleiseksi tavaksi, että asiakkaat vaihtelevat hintalappuja. Kaksi euroa maksavaan kirjaan on laitettu hintalapuksi 50 senttiä! Tai uskomattomalta kuulostaa, että euron maksava iso komea hartiahuivi ei mene kaupaksi kenellekään, mutta lähtee asiakkaan mukana ihan pokkana kävelemään, kun myyjän silmä välttää. Onko kyse todellisesta köyhyydestä vai kleptomaniasta, ihan välttämättömästä pakosta viedä salaa vai vain piittaamattomuus tämän maailman säännöistä?

Minusta tuntuu, että varastaminen on useissa tapauksissa vain paha tapa. Joiltakin on hämärtynyt käsitys siitä, mikä on oikeaa ja mikä väärää. Tuolla kyseisellä kirpputorilla oli esim. ollut myytävänä kymmennen euron hintainen jääkaappi. Ei kelvannut kenellekään! Mutta kun tilan puutteen vuoksi kaappi oli siirretty ulos ihmisten näkyville, oli kaappi saanut yhtäkkiä jalat alleen! Siitä tulikin äkkiä himoittu, kun sen sai viedä varastamalla. Tätä ihmisten varastamishimoa käyttävät jotkut hyväkseen kyseenalaisesti. Eräästä toisesta kaupungista kuulin, että jotkut vievät esim. vanhan tarpeettoman polkupyöränsä maantien varteen tai asemalle, ja kas, parin päivän kuluttua he ovat päässeet eroon pyörästä "sivistyneesti". - Se on varastettu!

Silmiini osui netistä eräs keskusteluketju varastamisesta. Alkuperäinen kysymys oli, saako ruokaa varastaa nälkäänsä. Ottamatta siihen kantaa sen enempää totean vain, miten todella oudoiksi ovat muuttuneet ihmisten käsitykset oikeasta ja väärästä. Ja miten suurta on eri ihmisryhmien tietämättömyys toisten ihmisryhmien todellisista oloista, mikä myös tuli sivutuotteena selväksi kommentteja lukemalla. Tämä tietämättömyys pätee siis joka suuntaan.  Mutta mediahan muovaa meidän ihmisparkojen käsityksiä haluamaansa suuntaan. Ja ihmisillä on paha tapa yleistää asioita jonkin yksittäisen tapauksen mukaan.

Satuin jokin aika sitten lukemaan afganistanilaisen Khaled Hosseinin kirjan Leijapoika. Siinä isä opettaa poikaansa: Pahin rikos on varastaminen! Jos valehtelet, varastat toiselta oikeuden totuuteen. Jos viettelet toisen miehen vaimon, varastat lapsilta äidin, jos tapat jonkun, varastat hänen elämänsä jne.

7 kommenttia:

Rosina kirjoitti...

Yksi tapa päästä eroon itselle tarpeettomasta tavarasta on esimerkiksi "bookcrossing".
Olen sitä toteuttanut omalla tavallani, jätin kirjoja bussiin ja junaan, odotushuoneisiin sekä näkyville paikoille muihin yleisiin tiloihin.
Kirjoitin laput kirjojen päälle:
"Saa ottaa".
Olisi ollut tosi surkeata heittää hyväkuntoisia kirjoja roskikseen.

Allu kirjoitti...

Kai niiltä sitten puuttuu vain jotain jännitystä elämästä ihan niinkuin graffitimaalareilta, joille antaisin mielelläni kankaan maalattavaksi, etteivät töhrisi talon seiniä.

Kirlah kirjoitti...

Rosina ja Allu: kiitos vastauksista. Olin kirjoittanut pitkät vastaussepustukset kummallekin, mutta kun yritin julkaista, kone vastasi, että pyyntöä ei voida toteuttaa. Ja vaikka olen jo oppinut,e ttä ennen julkaisuyritystä olisi hyvä kopioida kirjoitus, en nyt tehnyt niin ja ne hävisivät taivaan tuuliin. Enkä jaksa enää uudelleen kirjoittaa.

Yaelian kirjoitti...

Minulle on opetettu,että varastaminen on väärin,mutta joillekin ei näköjään sellaista ole opetettu. Olen joutunut pari kertaa varkauden kohteeksi,ja se oli epämiellyttävää;viimeksi loppuvuonna varastettiin kännykkäni:(

isopeikko kirjoitti...

Ei olisi.

kaisa jouppi kirjoitti...

Luin aamulla käskyjä vanhasta katekismuksesta.
Seitsemänen käskyn kohdalla luki selvästi: älä varasta.
Tämä ja muut yhdeksän käskyä tulevat harvinaisen korkealta taholta ja ne on syytä kaikkien ihimisten ottaa tosissaan ;)
Maailma olis paljon parempi paikka olla.

Kirlah kirjoitti...

Yaelian: Monilla on hämärtynyt käsitys omasta ja toisen omasta. On kai melko yleistä, että työpaikoilta viedään tavaraa vähän kerrallaan, luullaan, että se ei ole varastamista.

isopeikko: ei minustakaan. Mutta jonkun mielestä ilmeisesti on kivaa, jos itseltä varastetaan. Siksi kai varastavat muiltakin, sillä käskyhän kuuluu, että kohtele muita, kuten toivoisit itseäsi kohdeltavan.

Kaisa Jouppi: Käsittämätöntä, että joillekin voi olla edes epäselvää, onko varastaminen oikein vai väärin.