maanantai 9. joulukuuta 2013

Toinen onnistui toinen ei

Kun tässä aiemmin syksyllä kirjoitin keränneeni valtavat määrät suomuorakkaita, minua pyydettiin laittamaan niillä värjättyjä lankojakin näytille. Nyt lauantaina vihdoin meillä oli kaverin kanssa aikaa ryhtyä toimeen ja värjätä ennen kuin sienet mätänevät  lopullisesti. Ulkovaraston lattialla olleet sienet olivat jäässä, mutta kun ne laittoi kattilaan ja ne alkoivat sulaa, oli huoneessa mehevä löyhkä. Ei onneksi ollut kuin muutama vähän enemmän mätä sieni.
 Sitä parempi väri muuten kuulemma tulee, mitä vanhempia ja muumioituneempia sienet ovat. Ja tosi vahva sinertävän harmaa väri tulikin, mutta kyllä sillä valtavalla määrällä pitikin onnistua.

 Löysin jostain autotallin hyllyltä joitain oranssinvärisiä kääpiäkin, joita olin kerännyt talteen värjäystä varten. Luulin niitä okrakääviksi, joiden pitäisi olla erityisen hyvän värin antajia, violettia piti saataman. Mutta pah, onko tuo oikeanpuoleinen violettia! Jotain hailun kellertävää näyttää olevan. Käävät olivatkin siis jotain muuta. Mutta tämähän värjäyksen riemu juuri on: onnistuuko vai onnistuuko epä. Kyllä tuota vaaleaa lankaa voi käyttää kuvioissa ihan hyvin, ei se hukkaan mene.

6 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Hieno sininen sävy tuolla toisella :)

Sirkka kirjoitti...

Hyvä sininen ja tuo kellertävä lankahan on ihan nättiä. Tietysti, jos siitä piti violettia tulla..., mutta hyvä väri tuokin on. Ei siis surra.

♥ Hannele kirjoitti...

Jännää.

Kirlah kirjoitti...

Jael: väriliemi oli niin vahvaa, että olisi saanut vaikka toisen samanmoisen määrän värjätyksi ja vielä jälkivärjäykseenkin olisi riittänyt.

Sirkka: jos en olisi tiennyt, mitä olisi ehkä pitänyt tulla, olisin ihan onnellisen tyytyväinen tähän keltaiseen.

Hannele: tämä todella on aina yhtä jännää. En ole koskaan vielä saanut samalla kasvillakaan ihan samanlaista.

Aila Sipola kirjoitti...

Suomuorakkaalla on sikäli hankala nimi, ettei sieniä tuntematon välttämättä osaa tavuttaa oikein. Muistan aikanaan, kun opetin Iloista Aapista, niin siinä Enni ja Onni löysivät sieniä, ja maankuulu radioääni luki tarinasta, että suo-muorakas.

Kirlah kirjoitti...

Aila Sipola:
niin, sehän on niitä klassisia esimerkkejä väärästä tavutuksesta samoin kuin maa-liero tai maali-ero :)