lauantai 23. maaliskuuta 2013

Vanhoja tavaroita

 Tänään oli koko päivän kestävä VESO-koulutus, aiheena mediakasvatus. Oikein hyvä ja antoisa päivä, ei edes yhtään pitkästyttänyt. Saimme pareittain pienen tehtävätkin, jonkinlaisen mediaan liittyvän, jollaisen voisi teettää oppilaillakin. 

 Meillä kaverin kanssa syttyi heti ajatus kuvata koulusta kaikkea ikivanhaa. Miten kuvia sitten jatkojalostaisimme ja millaisen projektin niistä tekisimme, jäi vain keksimättä. Käytimme liikaa aikaa kuvaamiseen, kuvasimme aluksi vähän sitä sun tätä ja kolusimme joka paikan, joten projekti-idealle ei sitten jäänytkään enää miettimisaikaa. Ajatusta kun ei syntynyt heti ekaksi, kuten muilla tuntui tapahtuneen.
Monet oikein vanhat esineet ovat kulkeutuneet meidän koulullemme lakkautetuilta sivukouluilta. Tässä jokin fysiikkaan liittyvä vempain. Toisessa pallossa on jotain nestettä. Kun pallukkaa pitää kädessään, lähtee neste kulkemaan putkea ylös päin ja valuu toiseen pallukkaan. Ilmiö perustuu lämpölaajenemiseen. En olisi itse keksinyt käyttötarkoitusta, mutta parini oli fysiikanopettaja, joten viisastuin taas vähäsen.
Harmonista tuli kansakoulu mieleen. 
Tällaisen vehkeenkin löysimme jostain teknisten töiden kaapista, mutta mikä esine lienee, siitä ei minkäänlaista käsitystä. Tämäkin sopisi hyvin valehtelijoiden klubin esineisiin. 

Kielissähän on helppo hyödyntää vaikka miten kaikenlaisia kuvia. Voi kirjoittaa kuvista, kertoa niistä, ja voi jopa panna pystyyn valehtelijoiden klubin opetettavassa kielessä. 
Heti tulee mieleen vaikkapa ruotsin yksi kurssi, jossa aihepiirinä on entisaika. Kyllä siellä voisi näitäkin kuvia hyödyntää vaikka miten monella tavalla.

2 kommenttia:

Tuula kirjoitti...

Hyvä idea!

isopeikko kirjoitti...

Mitenkäs se menikään... aika tavaran tarvitsee? Ei ihan noin, mutta kaikelle tulee jossain vaiheessa käyttöä, uskotaan...