perjantai 19. lokakuuta 2012

Mennään turkissaunaan

Minkähänlainen on turkissauna? Pestäänkö ja kuivataanko siellä turkiksia ja nahkoja vai istutaanko siellä turkistakki päällä?

Korjasin lukion uusintakuulustelukokeita ja ruotsin tekstinymmärtämistehtävässä oli kysymys tekstistä: mitä kolmenlaisia saunoja kylpylässä oli? Oppilas oli laittanut yhdeksi saunaksi turkissauna, tarkoitti tietenkin turkkilaista saunaa (turkisk bastu). Mikäs ihme se nyt on, jos ei kaikkea tiedä, mutta joskus hämmästyttää ja ihmettelen mihin perustuu se, että jotkut suoltavat kokeissakin tekstiä, jossa ei ole mitään järkeä.

Vai onkohan sitten niin, että oppilas on koko kouluaikansa tottunut aina olemaan vähän ulalla. Jopa suomenkieliset tekstit saattavat olla niin käsittämättömiä joillekin, että yksi turkissauna kuulostaa jopa ymmärrettävältä ja mahdolliselta.

9 kommenttia:

Sirokko kirjoitti...

Opetustyön hauskoja puolia, kiitos tästä naurusta. Vähän turkissaunalta täällä tuntuukin :D

kaisa jouppi kirjoitti...

Kyllä kyseessä on melko varmasti se sauna, jossa on ne nahkurin orretkin.

Mustis kirjoitti...

Opettajan voi olla joskus vaikea ymmärtää että kirjoittaa jotakin vain kirjoittamisen vuoksi. Itselläni oli kaaos aika pitkään, joten kirjoitin välillä puutaheinää ja ihan hulluja juttuja ja varmasti tämä epävarma aika asettaa vielä isommat paineet ja pelien yms pelailu ehkä heikentää vielä kielellistä näkemystä ja sanojen ymmärrystä?

Turkissaunan ajattelin konkreettisesti liittyvän vain turkisten pesuun:) ja ihmettelin että miten ihmeessä Sinä siitä kirjoitat, sitten tuli mieleeni että olisiko se kirjoitusvirhe, koska olen itse niissä aika haka etc.

Kiva juttu ja varmasti törmäät jatkossakin yhtä hurmaaviin kielikukkasiin:) Ehkä se on ammattisi ihanuus ja kurjuus:)

Liisa kirjoitti...

Viime vuosituhannella omalla englannin opettajallani oli tapana kerätä näitä ja lukea sitten luokalle ääneen kokeen palautustunnilla.

Yaelian kirjoitti...

Turkissauna;tästä tuli päivän naurut;D

Aila kirjoitti...

Vaan mikä on tuo siemen kuvassa? Hevoskastanjako?

isopeikko kirjoitti...

Kun peikko kävi kerran koulussa, siellä puhuttiin vaan hebreaa...

Kirlah kirjoitti...

Hei kaikki!
Mikään ei minua niin harmita kuin se, että en vuosien mittaan sittenkään saanut aikaseksi kirjoittaa kaikkia hauskoja kömmähdyksiä muistiin. Luulin muistavani muutenkin.
Jopa omista virheistäkin olisi saanut aikaan kokonaisen kirjan :)

Mustis: Ei se ajatuksen sekavuus ja puutaheinää kirjoittaminen niin vierasta ole tässä itsellekään :)
Mutta täytyy kyllä todeta, että yleensä kokeissa sekavia juttuja kirjoittavat vain tytöt. Erittäin harvoin mikäli koskaan pojat kirjoittavat epäloogisesti ja puutaheinää. Vaikka poikien vastaukset olisivat tiedoiltaan vähäisiä, heidän vastauksensa yleensä ovat kuitenkin loogisia. Tytöiltä saattaa tulla joskus hämmästyttävää tarinaa.

Aila: minäpäs en nyt osaa sanoa tuohon siemenkyselyyn mitään. Kuva on Annikilta, kysäisenpä häneltä, tai hän voi itse vastata, jos näkee tämän.

Kirlah kirjoitti...

Aila: kyseessä on hevoskastanja. Olihan minulle lähetetty informaatio kuvan mukana, mutta kun ei kaikkea muista.