sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Kokousta kokouksen perään

Viikolla on saanut tosissaan kokoustaa. Jotkut rakastavat rettelöimistä ja omien periaatteittensa läpimenoa, oli periaate sitten miten ristiriidassa tahansa omien mielipiteiden tai loogisen järjen kanssa. Mutta niinhän sitä sanotaan, että siinä missä logiikka ja järki loppuvat, siitä alkaa periaate! Keskiviikkona yhtenäiskoulun kokouksesta piti minun onneksi lähteä kesken kaiken pois, koska alkoivat kansalaisopiston tunnit.

Ensinnäkin koulun päivänavauksista ja nimenomaan seurakunnan avauksista muutama jaksaa jauhaa. Asiasta on jaariteltu jo koko syksyn joka kokouksessa, eikä se siitä miksikään muutu. Antaisivat olla jo. Lakipykälissä sanotaan selväsanaisesti, että koulupäivät on avattava päivänavauksella ja päivänavaukset voivat olla myös uskonnollisia. Ei luulisi olevan enää syytä paahtaa asiasta. En minäkään jaksa siitä enää tarkemmin kirjoittaa.

Toinen kuohuttava asia on ollut jo OAY:n hallituksessa, sitten opekokouksissa ja viikolla vielä OAY:n yleiskokouksessa TVA-lisät. Eli tahtoo sanoa työn vaativuuden arviointi ja vaativasta työstä mahdollisesti maksettavat erilliskorvaukset. Ja tämäkin on vain ihan parin yksittäisen kiihkoilijan sydämen asia. Itseäni ei kiinnosta, sillä itse olen kaupungin palkkalistoilla, meillä on eri systeemit kuin yhtenäiskoulun opeilla, joille palkan maksaa kunta.

Minä olen muutenkin vähän huithapeli palkka-asioissa. Minulla on vieläkin käsitys, että vuosi sitten ei meille maksettu yo-korjauksista ollenkaan. Siitä viime vuonna parikin kertaa mainitsin rehtorille, mutta hän väitti ilmoittaneensa asian eteen päin. Ei näytä olevan rahan tarvetta kellään, sillä vaikka asiasta oli puhetta yleisestikin, ei kukaan oikein tiedä, maksettiinko mitään vai ei. Asian tarkempi tutkimattomuus johtuu mukavuudenhalusta. Mieluummin maksan siitä, ettei tarvitse alkaa tonkia numeroita papereilla tai ruveta soittelemaan ympäri maakuntaa ja hyvässä lykyssä rähinöimään, kun lopputuloksena ovat kumminkin riekaleiset hermot ja vaivaiset pari kymppiä. Varsinkin kun en ole sataprosenttisen varma, onko rahat maksettu vai ei. Palkkakuitit ovat niin käsittämättömän epäselviä ja perusteet koukeroisia, ettei niistä ota selvää itse erkkikään, ei ainakaan meidän Erkki.

Oli viikolla vielä näiden lisäksi yksi muukin kokous. Pohjola-Nordenin paikallisyhdistys päätettiin lakkauttaa. Lakkautus on käsiteltävä kahdessa yleiskokouksessa, ja tammikuussa pidämme sen toisen. Syy lakkauttamiseen on, että yhdistykseen ei löydy enää toimihenkilöitä. Ja useana viime vuonna on ainut toimintamme ollut Lucia-juhlan järjestäminen. Mutta Lucia-juhlanhan voi järjestää mikä muu taho tahansa. Ei meidän yhdistyksen lakkauttaminen mikään kummajainen ole. Yhdistyksiä lakkaa ympäri Suomea kovaa vauhtia, samoin piirejä lakkautetaan. Liitossa kuohuu, siellä on jotain rahasotkuja. Ovat kai rahansijoituksissaan onnistuneet menettämään suuren osan varoista.
 Pohjoismainen yhteistyö ei ole enää akuutti, sillä ihmisten katseet ovat kääntyneet EU:n puoleen. Aikoinaanhan oli suuri asia se, että maailmassa oli tällainen passivapaa ja yhteistyökykyinen Pohjoismaat. Aika aikaansa kutakin.

2 kommenttia:

vilukissi kirjoitti...

Tuo oli tosi hyvin sanottu: siinä missä logiikka ja järki loppuvat, siitä alkaa periaate!

Kirlah kirjoitti...

Vilukissi: sehän on niin totta kuin olla voi. Tavallisesti kun kuuntelee jonkin tietyn periaatteen ihmistä, hän puhuu ristiin, yleensä vastoin omaa periaatettaan.
Joillain on jääräpäisesti vain yksi asia, se oma periaate edessään, ja kaikki muu on suljettu tietoisuuden ulkopuolelle. Ihan kuin hevosella silmälaput silmien vieressä.