sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Tällaista tapahtunut

Viime torstaina oli se päivä, kun arvioimme alakoululaisten Kalevala-piirokset ja muunkin tietämyksen. Jokainen 6-luokan oppilas oli saanut eri aiheen siten, että koko 15:s runo Kalevalasta tulee juonellisesti kuvatuksi. Erittäin hienoja kuvia, ja niin hellyttäviä. Ainut asia, mikä ehkä vähän harmitti, oli se, että monissa kuvissa tapahtumat ja henkilöt olivat niin kovin pieniä paperin kokoon nähden, tyhjää tilaa jäi paljon.

Juonikysymysten lisäksi oli myös pari kielellistä. Kysyttiin vaihtoehtokysymyksin mm. mitä ovat uksi, hurme ja suka. Hurmeen ja suan olivat oppilaat tienneet erittäin hyvin, uksi-sanaa luultiin samaksi kuin yksi, mikä oli myös yhtenä vaihtoehtona.
Minulla kun on aina kova tarve testata ihmisiä kysyin myös opettajainhuoneessa samoja sanoja. Hämmästyin, että hurme-sanaa ei tiennyt kukaan läsnäolleista :( Mutta eihän tämä nuorempi sukupolvi enää laulakaan Porilaisten marssia, jossa lauletaan, että "voi vainolaisten hurmehella peittää maan".

Näistä kalevalaisista tunnelmista siirryin sitten tuona päivänä keskelle abien penkkarihulinoita. Tosi se on, että ihmisen mieltä masentaa kaikenlainen sotku ja hälinä. Onneksi sentään sain taskut täyteen karkkeja. Abi-showssa näimme auditoriossa taas opettajien matkimista. Kyllä kaikki maneerit ja open heikkoudet tulevat viimeistään nyt selviksi sellaisellekin, joka ei kaikkea ehkä ole itse huomannutkaan. Samoin muiden luokkien oppilaiden toilaukset oli muistettu mainita vaikkapa diplomien muodossa. Mutta abit olivat kilttejä, joskus on ollut räävittömämpääkin.

Perjantaina ei ollut vanhojen päivää, miten sitä kahdesta oppilaasta oikein irtoaisikaan. He viettivät sitä päivää jo viime vuonna yhdessä näiden nykyisten abien kanssa. Saa nähdä, miten heidän penkkaripäivänsä ensi vuonna käy. Millaisen päivän saavat aikaan kaksistaan, vai viettävätkö sitä ollenkaan.

Ja  johan tässä on ehtinyt olla abien yo-kuuntelutkin. Ruotsin kuuntelu meni erinomaisesti, samoin preliminäärit, vaikka ruotsia ei lukujärjestyksessä ole ollut viime marraskuun jälkeen yhtään. Nyt kun vähän vielä tsemppaavat ja lukevat, saadaan tulokseksi erittäin erinomaisia!

P.S. Yllä oleva kuva otettu 18. tammikuuta. En muista sen jälkeen sinistä taivasta enää nähneeni. Liekö aurinkoa enää olemassakaan.

3 kommenttia:

kaisa jouppi kirjoitti...

On se aurinko vielä olemassa.
Näillä lättänöillä se on vilkahdellut ainakin aamupäivisin joskus.
Uksi? Onko se sama kuin kamana?

Aika metkaa, että on vain kaksi abia. Kumpikohan piiloutuu toisen selän taakse, kun pitää yrittää esittää jotain laulua tms. luokissa?
Me teimme niin ja minä olin toisten selän takana, kun ei oikein jaksanut mitään.

Anna kirjoitti...

Olisikohan uksi ovi?

Kirlah kirjoitti...

Kaisa ja Anna:
juu kyllä uksi on ovi. Viron kielessäkin se on vielä uks.
Vanhat ihmiset sanovat jotkut vieläkin ovea ukseksi, isänikin sanoi joskus huvikseen: Pankaa uks lonkalleen jotta var pääsöö pihalle. Siis: laittakaa ovi auki, jotta lämmin pääsee ulos. Vari on lämpö, kuten Tapio Rautavaarakin lauloi ennen: oli kylmä tai vaikkapa vari.