lauantai 5. marraskuuta 2011

Menkää kuppilaan, älkää lääkäriin

Kolmisen viikkoa sitten mies huomasi, että akkavarvas oli yhtäkkiä tullut aivan mahdottoman kipeäksi ja paisunut muodottomaksi möhkäleeksi, tuskin sieti kosketusta ja vaikeutti kävelemistä. Kun tätä oli kestänyt pari päivää, meni paikalliselle tohtorille. Sattui tällä kertaa herra tohtori olemaan joku suomalainen pojankloppi, joka heti ensi töikseen varvasta pyöriteltyään tokaisi, ettei hän ole sellaista ennen nähnyt. "Karmea näkyy olevan, mutta en minä tiedä, mikä siinä on! Katsotaan nyt pari viikkoa".

Kun kerran katsoa käskettiin, mies katseli varvasta iltaisin, muttei se katsomalla ja tuijottamalla parantunut. Kunnes viikon kuluttua olivat ukkovarvas ja pari muutakin oikein komean pulleat. Ei pulleus mitään, mutta kipu oli sietämätöntä. Ei mennyt enää lääkäriin, kun ei siellä mitään tiedetty, mutta meni kahville paikalliseen kahvilaan. Siellä asiaa valitettuaan ukot yhdestä suusta kiekaisivat, että sinulla on kihti!

Ja kun oli kerran saatu taudille diagnoosi, olikin helppo katsoa lääkärikirjoista, mitä sellaiselle pitäisi tehdä. Lääkärikirjoistahan ei ole mitään hyötyä, jos ei tiedä ensin taudin nimeä. Kirjojen sisältöhän pitäisi olla oireiden mukaisesti jaoteltu, että osaisi jotenkin arvioida taudille nimeä ja sitten osaisi ryhtyä oikeisiin toimenpiteisiin. Mutta kannattaa näköjään ensin mennä paikalliseen kuppilaan, josta diagnoosi irtoaa heti takeltelematta.

Mistä se kihti oli tullut? Ilmeisesti muikuista. Kun minä useimmiten syön päivisin koulussa, mies oli ostanut muikkuja ja syönyt niitä kokonaisen viikon eri tavoin laitettuna. Vähemmästäkin kihtiä tyrkkää. Nyt vasta alkaa hellittää.

8 kommenttia:

Tuija kirjoitti...

Heti ensimmäisen lauseen luettuani ajattelin, että kihtihän se, kuninkaiden tauti! Hyvä kun baarissakin osasivat diagnosoida, vaan jos lääkärikin olisi osannut, olisi hän ehkä osannut lääkkeetkin määrätä ja vaiva olisi parantunut parissa päivässä.

Yaelian kirjoitti...

Jännästi tiesivät baarissa enemmän kuin tohtori;D Mutta miten muikuista voi tulla kihti? Toivottavasti vaiva on jo ohi.

Tuula kirjoitti...

Hyva baarin tohtorit! Yksi piste heille!

Kirlah kirjoitti...

Tuija: Me olemme aina luulleet kihdin olevan jo mennyttä aikaa juuri tuon "kuninkaiden taudin" nimen takia. Mutta on ilmennytkin, että sitä on nykyäänkin monilla.

Yaelian: kalasta kuulemma yleensäkin voi saada kihdin, muikut ovat niitä pahimpia kihdin aiheuttajia. Kai sen takia, että niistä kalan pienuuden takia syödään paljolti ruotojakin.
Sienet ovat myös yksi kihdin laukaisijoista.

Tuula: Juu, kyllä kansa tietää.

Aila kirjoitti...

Tuo ideasi lääkärikirjan sisällysluettelon muuttamiseksi on melkein tieto-Finlandian arvoinen ehdotus.
Olin vasta lukenut kihdin oireiden alkavan nimenomaan isovarpaan nivelestä, muttei tullut minullekaan mieleen muuta kuin oma kesäinen varvasvaivani, kun haava tulehtui.

On muuten ihana ja nostalgisia tunteita herättävä kuva tuosta lumimarjapensaasta. Lapsuudenkodin nurkalla oli tuollainen.

Kirlah kirjoitti...

Aila: olen todella aina ihmetellyt, miksi kaikki koteihin tarkoitetut lääkärikirjat on rakennettu niin, että sisällysluettelosta pitää etsiä taudin nimen mukaan. Jos ei tiedä taudilleen nimeä, miten sieltä voi mitään löytää!!

Kunpa joku älyäisi tehdä lääkärikirjan, jossa on sisällysluettelo oireiden mukaan, ja siitä sitten vähitellen lähdettäisiin kerimään oireita karsien tai mukaan lukien kohti oikeaa diagnoosia ja kenties jotain kotikonstiakin hoidoksi.

vilukissi kirjoitti...

Minäkin oisin osannut sanoa heti! Nuoret lääkärit varmaan kuvittelevat, että kihti on jokin menneen elämän sairaus. Kihti on melkoisen kivulias!!

Mustaleski kirjoitti...

Vanha tk-avustaja olisi tiennyt sen heti ja ilman kokeitakin, mutta kai ne pitää ottaa kaiken varmuudeksi, voi näitä lapsia, jotka meitä hoitavat:)