keskiviikko 30. lokakuuta 2013

Ilmainen vai maksullinen tukiopetus

Pari päivää sitten kerrottiin Aamu-TV:ssä, että oppilaiden maksullisten yksityistuntien ottaminen on lisääntynyt. Eiköhän jo heti seuraavana päivänä ammattijärjestö älähtänyt, että tasa-arvo kärsii, ei hyvä ollenkaan, kyllä kunta on velvollinen kustantamaan tukiopetuksen.

En minä ymmärrä, miten tasa-arvo kärsii, jos joku haluaa opiskella lisää ja haluaa vielä vaikka maksaakin siitä. Saahan ilmaistakin tukiopetusta vielä nykyäänkin niin paljon kuin vain sielu sietää, ei sitä ole mitenkään kielletty, päin vastoin. Tukiopetusta tyrkyttämällä tyrkytetään heikosti mukana pysyville, mutta eihän kannettu vesi kaivossa pysy.

Tukiopetusta tarvitsevia on monentyyppisiä. Puhun nyt vain lukion kannalta, peruskoulu taas on oma luku sinänsä. Jotkut eivät tule tunneille, eivät osta kirjaa, eivät opiskele ollenkaan. Vielä ylioppilaskirjoituksissa käynnin jälkeenkin on joitain kursseja suorittamatta. Näillekin on yritetty antaa ja tyrkyttää tukiopetusta, mutta kun ei välttämättä kelpaa. On vain mukavampi jäädä koisimaan aamulla sänkyyn hauskojen iltapippaloiden jälkeen. Tarvitsisiko tällaisille ilmaista opetusta antaakaan?

Eri asia on tietysti, jos sairauden tai muun pakottavan asian takia on jäänyt jälkeen, tai ei nopean etenemistahdin takia ole ehtinyt omaksua asioita.  Näissä tapauksissa mielestäni ilmainen opetus puoltaa paikkansa.

On myös sellaisia, joilla on jokin aikaavievä harrastus, esim. huippu-urheilun parissa, jolloin joutuu olemaan paljon poissa  tunneilta. Ei kai silloin ole väärin, jos opiskelija haluaa pysyä kärryillä ja vaikka ostaakin opetusta sieltä mistä saa. En tiedä, miten paljon kunnissa yleensä on karsittu tukiopetusrahoja, mutta ainakin meillä on tällaisissa tapauksissa saanut ilmaista opetusta. Ja minusta se on ihan paikallaan.

Entäs se ryhmä, joka hipoo kiitettävää, mutta haluaa vielä parempia tuloksia? Ketä se haittaa jos he haluavat oppia lisää? Miksi tasa-arvo mielletään usein siten, että kaikkien pitäisi olla yhtä heikkoja ja huonoja kuin ryhmän heikoin jäsen? Eikö tasa-arvo ole sitä, että jokainen saa tehdä ja opiskella kykyjensä mukaan. Jos on olemassa kuntia, joissa tukiopetusrahoja on karsittu, pitäisikö sellaisen, jolla on mahdollisuus yksityistunteihin, olla ottamatta niitä, kun eivät jotkut toisetkaan voi ottaa?

Kaikenlaisia oppilaita nähneenä olisin vähän sitä mieltä, että jos tarkkaan kuuntelee tunneilla, tekee aina läksynsä, ottaa osaa tunnin kulkuun, ei mitään tukiopetusta tarvitsekaan. Ei se opetuksen maksullisuus tee siitä välttämättä parempaa. Itsekin voi opiskella nykyään vaikka kuinka paljon ylimääräistä, ja se on minusta tehokkaampaakin. Kieltenkin kirjoissa on nykyään niin paljon ylimääräisiä tekstejä, joita ei tunneilla ehditä käydä, että ne tankkaamalla pääsee varmasti hyviin tuloksiin. Oppiminen tapahtuu yhä edelleenkin omien korvien välissä, olosuhteilla on vähemmän merkitystä.

Ei kommentteja: