tiistai 19. kesäkuuta 2012

Tietokoneiden alkuajoilta

Nyt aion päästä helpolla kirjoittamisen suhteen ja vastailla valmiisiin kysymyksiin, jotka nappasin K50-blogista. Kysymyksiä oli 11, mutta innostuin muisteloista niin, että pakko jättää loput kysymykset toiseen kertaan.

1. Ensimmäinen muistosi internetistä?
En tarkkaan muista internetin tulon hetkeä, mutta joskus 90-luvun alusta muistan (vai olisiko ollut jo aiemmin?), kuinka opettajainhuoneen takana olevassa pienessä kopissa oli internetyhteys. Sitä kävimme aina välillä katsomassa. Oli jotenkin ylellistä, miten näytöllä välkkyi ensimmäisenä kaikenlaisia mainoksia. Oli kiva syöttää vaikka mikä hakusana, ja aina tuli jotain kivaa ja ihmeellistä. Hakukoneista muistan Alta vistan ja Yahoon.

 Olin innostunut, kun havaitsin, että jipii, netistähän saan vaikka mitä opetusmateriaalia oppilaille. Muistan vieläkin, miten innolla tulostin heille esim. saksalaisten pääsiäisestä tekstin. Ja saksalaiset pääsiäispuput sivustolla ovat jääneet mieleen. Materiaali netissä oli paljon laadukkaampaa kuin nykyään ja sitähän oli vähemmän. Nykyään on tosi työlästä etsiä mitään, kun himphamppua ja jopa epäluotettavaa tietoa on niin paljon.

Minulle on jäänyt myös elävästi mieleen, kuinka kansalaisopiston rehtori tuli viereisestä talosta portailla vastaan ja intoa puhkuen kertoi, kuinka hän oli juuri lähettänyt meille sähköpostia. Katsoimme koneelta ja toden totta, siellä oli häneltä postia! Mutta ihmettelimme vain, mihin sähköpostia tarvitaan, kun hän pääsee pihan yli muutenkin meille kertomaan asiansa!


2. Oliko tietokone käytössäsi ennen nettiä?


Kyllä oli koulussa. Jo 80-luvulla meidät kaikki opet pantiin kesäkuun koko eka viikoksi koulutukseen, jolla opettelimme tekstinkäsittelyä. Nuoriso älköön naurako. Ei se ollut silloin yhtä helppoa kuin nyt, jolloin yhdellä napin painalluksella tai hiirennapautuksella tapahtuu jotain. Ei ollut hiirtä ja jo pelkkään kursorin siirtoon tarvittiin painaa ctrl+jotain +jotain. Jos halusi pyyhkiä pois väärän sanan tai kirjaimen, piti taas painaa ctrl+jotain+jotain. Ja tietokoneen yläpuolella oli valtava koodiluettelo, josta katsottiin oikeat ctrl+painallukset.

Mutta tuntui tosi ihanalta, että ylipäätään sai näkymättömiin virheensä. Tuntui suurelta edistykseltä entiseen tavalliseen kirjoituskoneeseen verrattuna, jolloin virheet joko peitettiin x-kirjaimella tai hienosti saatiin piiloon laittamalla päälle erityinen paperi, johon lyömällä saman virheen saatiin tekstiin jäämään valkoista peittävää jauhetta.

3. Mihin sitä tarvitsit?

 Pakko kertoa ensimmäisten tietokoneitten tulokin kouluun. Oli 20 asteen pakkanen, ja rekkakuski oli tuonut tietokoneet koulun pihalle ulkosalle silloin, kun koulussa ei ollut ketään. Siellä ulkona koneet värjöttelivät ainakin vuorokauden. Ne olivat isoja pöytiä, joiden keskellä kirjan kokoinen tietokonenäyttö, jonka sai taitetuksi pöydän sisään niin, että pöydän pinta oli tasainen ja sitä voi käyttää normaalina pöytänä.
Ja opettajat taas kurssille koneen käyttöopetusta saamaan. Koneilla ainakin minun aineissani oppilaat tekivät lähinnä valmiita kielioppi- tai sanastotehtäviä. Oppilaat tykkäsivät, sillä koneilla opiskelu oli jotain uutta ja hienoa.

En ehkä näillä oppilaskoneilla, mutta opehuoneen hieman uudemmalla koneella kirjoitin kokeita eli tietokone oli lähinnä kirjoituskoneen korvike.
Ai nyt vasta muistankin, että jossain vaiheessa keksin, että minun pitää saada omakin tietokone, mutta että en tavitse sitä muuhun kuin kirjoittamiseen. Niinpä ostin pelkän tekstinkäsittelylaitteen, jolla kirjoitin tosi paljon kaikenlaista. Vasta vuonna -95 ostin oikean tietokoneen nettiyhteyksineen ja annoin tekstinkäsittelylaitteen äidilleni, joka innostui valtavasti sen suomista mahdollisuuksista tallentaa sukututkimustuloksia.

4. Oletko rakentanut kotisivuja HTML-koodauksella?

En. Silloin kauan sitten meitä opeja istui taas pari lauantaipäivää sellaisenkin asian kurssilla, mutta ei sitten kai kukaan tehnyt omia sivuja. Ellei ehkä ATK-opettaja.

11 kommenttia:

Pia Koskinen-Sanchez kirjoitti...

Todella mielenkiintoinen tarina!
Hyvää juhannusta!

Terttumarja kirjoitti...

Mukava lukea kokemuksiasi tietokoneiden alkuajoilta.
Me hankimme ensimmäisen "internet-koneen" vuonna 1999 vierailtuamme Liminganlahden luontokeskuksen lintutornissa. Innostuin valtavasti mahdollisuudesta hankkia tietoa linnuista cd:n avulla.
Töissä olin jo tietokoneita käyttänyt, mutta nettiyhteyksiä ei niissä silloin vielä ollut.
Tulipa sitten opeteltua kotona valmiiksi kaikki netin hienoudet. :))

Marjattah kirjoitti...

Mielenkiintoisia muisteluita, kiva kun tartuit aiheeseen.
— Itsekin riemastuin alkuaikoina uudesta opetusmateriaalin aarreaitasta. Ja totta turiset, tarjonta oli alussa laadukasta. Kuka tahansa ei kyennyt julkaisemaan…

Noista opettajien tietokonekursseista monille jäi ikuinen pelko laitteita kohtaan, heitä löytyy eläkeläisystävistäni. Kaikki käy tänään yhä helpommaksi.

Vihjaise, jos innostut lisää kertomaan aiheistani. Ehkä niihin itsekin tartun, kun tämä ulkoelämäkausi hellittää.

Kirlah kirjoitti...

Pia: kiitos, olen sitä sukupolvea, joka muistaa vielä senkin ajan, jolloin ei ollut mitään vempeleitä.

Rosina: juuri internetin mahdollisuudet hankkia erilasita tietoa innosti suuresti. Mutta siitä on mennyt hieman maku, koska nettiin on syötetty potaskaakin, mitä alkuinnossa kukaan ei tullut ottaneeksi huomioon.

Marjattah: tietokoneiden valtavat mahdollisuudet olivat hyvin tiedossa, mutta monilta vei hermot juuri niiden alkuaikojen hankalakäyttöisyys.

Allu kirjoitti...

Altavistan muistan minäkin vielä.

Kirlah kirjoitti...

Allu: niin ja oli niitä suomalaisiakin hakukoneita, jokin krokotiili tms.
Hassulta tuntuu sekin, että kun nykyään vältellään sähköpostin laittamista näkyville nettiin roskapostin pelossa, oli sähköpostin tulon jälkeen sellainenkin tiedosto kuin Eemeli, josta sai etsiä ihmisten sähköpostiosoitteita.
Olen muuten kekannut senkin, että sehän oli tietysti Eemeli nimeltään siksi, että muistuttaa E-mailia!

Teuvo Vehkalahti: Hyvää juhannusta sinnekin päin Suomea. kiva kun kävit, toivottavasti tulet toistekin.

mm kirjoitti...

Meillä Nörttiesikoinen aikoinaan keskusteli opiskelupaikassaan samassa huoneessakin olevien kavereiden kanssa. Oli kuulemma hienoa :)

Hannele/Täyttä Elämää kirjoitti...

"seuraava blogi"-kierroksella :)
Kivaa kesää!

Kirlah kirjoitti...

mm: Väittävät, että jotkut nuoret nykyään kylään mennessään tsättäilevät vieläkin toistensa kanssa eri huoneista. Eivät osaa jutella kahden kesken naamat vastakkani.

Ai niin, tsättäilykin oli jännää opehuoneen takapöksässä silloin 90-luvun alussa, kun se oli uutta. En ole sen koommin tsättisivuille enää eksynytkään.

Hannele: Kiitos, kivaa kesää ja kaunista juhannusta sinne Ruotsiinkin!

vilukissi kirjoitti...

Voi, minä kanssa muistan....olen jopa tehnyt tuota HTML koodaustakin, piti tehdä omat kotisivut, kun opiskelin lisää v 1998...aivan turhaa oppia tai ei kait mikään oppi ole turhaa, tiedänpähän nyt, miten on ennen tehty.

Oikein mukavaa juhannusta!

Hannele på Hisingen kirjoitti...

kyllä nykyäänkin löytää, mutta oikeat hakusanat tärkeät